СОЦІАЛЬНІ АСПЕКТИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ГРУПИ В АКТИВНОМУ ТУРИЗМІ - Романів, П.В.; Лабарткава, К.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті досліджено особливості формування та динаміку функціонування малих соціальних груп у специфічних умовах активного туризму. Методологічно робота базується на дослідженнях малих соціальних груп та їхньої еволюції, результати опираються на власних спостереженнях та дослідженнях туристичних груп. Аналізуються вплив екстремальних чинників зовнішнього середовища на внутрішньо групову згуртованість та трансформацію міжособистісних відносин. Інструктор/гід – це не просто технік, а «модератор соціальної групи». Його вміння керувати кліматом у групі є частиною тієї самої «сервісної складової», яка формує бренд регіону як безпечного та комфортного для активного відпочинку. Для цього необхідні знання з соціо-психологічних аспектів функціонування. Описано моделі командної ефективності, зокрема Дрекслера/Сіббета. Особливу увагу приділено соціально-психологічному клімату.