ТРАНСФОРМАЦІЯ СТРУКТУРИ АГРАРНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ З ЄС - Венгер, К.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
Євроінтеграційна траєкторія України істотно змінює конфігурацію аграрного сектору, поєднуючи регуляторну адаптацію до норм ЄС із глибокими структурними зрушеннями у виробництві, переробці та каналах збуту. Умови воєнного періоду загострили асиметрії доступу до інвестицій і логістичної інфраструктури, що посилило нерівномірність трансформації. Метою статті є обґрунтування напрямів трансформації структури аграрного сектору України в умовах економічної інтеграції з ЄС з урахуванням регуляторних змін і перерозподілу доданої вартості вздовж агропродовольчих ланцюгів. Результати дослідження засвідчують, що гармонізація з вимогами ЄС прискорює концентрацію та вертикальну інтеграцію, водночас стримуючи інклюзію малих виробників за відсутності фінансових і інституційних компенсаторів. Обґрунтовано доцільність модернізації переробки та розвитку кооперації як передумови підвищення стійкості сектору.