RECREATION FACTORS OF DEVELOPMENT HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS IN UKRAINE

  • Vadym Konashchuk Educational and Scientific Institute “Ukrainian State University of Chemical Technology” Ukrainian State University of Science and Technology https://orcid.org/0000-0002-8016-7761
Keywords: hotel and restaurant business, deoccupation of territories, recreational resources, recreational policy, recreational demand

Abstract

The article examines the development processes of the hotel and restaurant business in Ukraine over the past 15 years. Their positive dynamics were revealed, with the exception of periods of objective force majeure (war and pandemic). Such a successful development was facilitated by our country's provision of recreational resources. The availability and possibilities of using recreational resources have a positive effect on the development of the hotel and restaurant business. Their role is constantly growing, because in modern conditions, the needs of psychophysiological recovery and full-fledged rest of the population are also constantly growing. This especially applies to the population of Ukraine, which is under permanent stress from February 24, 2022 due to the war unleashed by russia. However, a significant part of recreational resources in Ukraine due to russian aggression are temporarily lost or unavailable for use. The most tangible is the loss of the Azov and Black Sea coasts for recreational use, as well as the destruction of the Kakhov reservoir. Therefore, mass beach tourism actually stopped, with corresponding consequences for the hotel and restaurant business. After the de-occupation, a considerable period of time will be required for demining the coast and the water area and eliminating the consequences of hostilities. Recreational resources of the de-occupied territories will gradually return to economic circulation. At the same time, we should expect a sharp increase in recreational demand due to the return of the population to a peaceful life and the growth of its income. This will cause a shortage of recreational resources and become an inhibiting factor for the development of the hotel and restaurant business. To prevent such a situation, a policy of intensifying the development and use of local recreational resources should be carried out in advance. The common principles of local recreation policy for all regions and communities should be to facilitate access to local infrastructure for hotel and restaurant business entities, their ecologically neutral functioning, and their observance of the principle of inclusiveness in the process of using recreational resources.

References

Балджи М.Д., Райчева Л.І. Управління господарською діяльністю підприємств готельно-ресторанного бізнесу при впровадженні інновацій. Причорноморські економічні студії. 2024. В. 85. С. 179-185. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.85-31

Круковська О.В. Менеджмент готельно-ресторанного бізнесу в Україні. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2024. № 1(11). С. 11-15. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(11).2024.2

Лявинець Г.М. Антикризовий менеджмент у готельно-ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2024. Випуск № 66. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-66-129

Поворознюк І.М. Інноваційний менеджмент підприємств індустрії гостинності. Економіка та суспільство. 2024. Випуск № 59. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-59-63

Прочан А.О. Соціально-економічний вплив лікувально-реабілітаційного туризму на регіональний розвиток в умовах війни. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2024. № 10 С. 24-30. DOI: https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-10-4

Чернишова Т.М., Мутасова С.А. Ринок готельних послуг України для клієнтів з особливими потребами в умовах сучасних викликів. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2023. № 9 С. 82-87. DOI: https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-9-10

Красномовець В.А. Програми екологічної сертифікації підприємств готельної сфери. Таврiйський науковий вiсник. Серiя: Eкoноміка. 2024. В. 20. С. 275-285. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.20.33

Романів П.В. Контексти структурно-просторового розвитку туристично-рекреаційної сфери. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2024. № 2 (12). С. 41-47. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(12).2024.6

Вернер І.Є. (Ред.). Статистичний щорічник України. Державна служба статистики України. 2023.

Вернер І.Є. (Ред.). Статистичний щорічник України. Державна служба статистики України. 2020.

Жук І.М. (Ред.). Статистичний щорічник України. Державна служба статистики України. 2015.

Александрова С.А., Оболенцева Л.В., & Світлична В.Ю. Економіка готельно-ресторанного господарства. ХНУМГ імені О. М. Бекетова. 2022.

Baldjy M. D., Raicheva L. I. (2024) Upravlinnia hospodarskoiu diialnistiu pidpryiemstv hotelno-restorannoho biznesu pry vprovadzhenni innovatsii [Management of business activities of hotel and restaurant enterprises during the implementation of innovations]. Prychornomorski ekonomichni studii. no. 85. pp. 179-185. DOI: https://doi.org/10.32782/bses.85-31

Krukovska O. V. (2024) Menedzhment hotelno-restorannoho biznesu v Ukraini [Management of hotel and restaurant business in Ukraine]. Innovatsii ta tekhnolohii v sferi posluh i kharchuvannia. no. 1(11). pp. 11-15. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(11).2024.2

Liavynets H. M. (2024) Antykryzovyi menedzhment u hotelno-restorannomu biznesi [Anti-crisis management in the hotel and restaurant business]. Ekonomika ta suspilstvo. no. 66. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-66-129

Povorozniuk I. M. (2024) Innovatsiinyi menedzhment pidpryiemstv industrii hostynnosti [Innovative management of hospitality industry enterprises]. Ekonomika ta suspilstvo. no. 59. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-59-63

Prochan A. O. (2024) Sotsialno-ekonomichnyi vplyv likuvalno-reabilitatsiinoho turyzmu na rehionalnyi rozvytok v umovakh viiny [Socio-economic impact of medical and rehabilitation tourism on regional development in the conditions of war]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi. no. 10 pp. 24-30. DOI: https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-10-4

Chernyshova T. M., Mutasova S. A. (2023) Rynok hotelnykh posluh Ukrainy dlia kliientiv z osoblyvymy potrebamy v umovakh suchasnykh vyklykiv [The market of hotel services of Ukraine for customers with special needs in the conditions of modern challenges]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi. no. 9 pp. 82-87. DOI: https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-9-10

Krasnomovets V. A. (2024) Prohramy ekolohichnoi sertyfikatsii pidpryiemstv hotelnoi sfery [Programs of environmental certification of enterprises in the hotel sector]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Seriia: Ekonomika. no. 20. pp. 275-285. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.20.33

Romaniv P. V. (2024) Konteksty strukturno-prostorovoho rozvytku turystychno-rekreatsiinoi sfery [Contexts of structural and spatial development of the tourist and recreational sphere]. Innovatsii ta tekhnolohii v sferi posluh i kharchuvannia. no. 2 (12). pp. 41-47. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(12).2024.6

Verner I. Ye. (Red.). (2023). Statystychnyi shchorichnyk Ukrainy [Statistical yearbook of Ukraine]. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy.

Verner I. Ye. (Red.). (2020). Statystychnyi shchorichnyk Ukrainy [Statistical yearbook of Ukraine]. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy.

Zhuk I. M. (Red.). (2020). Statystychnyi shchorichnyk Ukrainy [Statistical yearbook of Ukraine]. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy.

Aleksandrova S. A., Obolentseva L. V., & Svitlychna V. Yu. (2022). Ekonomika hotelno-restorannoho hospodarstva [Economics of the hotel and restaurant industry]. KhNUMH imeni O. M. Beketova.

Article views: 27
PDF Downloads: 13
Published
2025-02-14
How to Cite
Konashchuk, V. (2025). RECREATION FACTORS OF DEVELOPMENT HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS IN UKRAINE. Taurida Scientific Herald. Series: Economics, (22), 265-270. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.22.30
Section
HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS